Smażony filet z perliczki z zielonymi szparagami
45 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Kuskus zalej wrzącym bulionem i odstaw pod przykryciem, aż napęcznieje.
-
Kuskus zalej wrzącym bulionem i odstaw pod przykryciem, aż napęcznieje.
-
Szalotkę pokrój w kostkę i przesmaż z dolną częścią szparagów. Gdy całość zmięknie, dodaj zaparzony kuskus, doprawić do smaku miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
-
W rondlu połącz sos pieczeniowy ze śmietanką i musztardą, całość gotuj około 5 minut do odpowiedniej konsystencji.
-
Pozostałe górne części szparagów gotuj przez 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie, po odcedzeniu, wymieszaj je z odrobiną masła, skórki z cytryny i świeżego tymianku.
-
Perliczkę dopraw solą i pieprzem, a następnie obsmaż na patelni z dwóch stron. Na końcu dodaj na patelnię masło, czosnek, tymianek i cząstkę cytryny.
-
Perliczkę polewaj pieniącym się masłem. Całość przełóż na blaszkę i piecz w 200°C przez 6-7 minut.
-
Gdy perliczka odpocznie, około 5 minut po pieczeniu, ułóż danie na talerzu.
Składniki
perliczka fi let – 4 sztuki
masło – 2 łyżki
cytryna – 1 sztuka
tymianek – 4 gałązki
czosnek – 4 ząbki w łupinie
szparagi zielone – 1 pęczek
szalotka – 2 sztuki
orzechy laskowe – 1 garść
miód – 2 łyżki
kuskus – 1/2 szklanki
bulion warzywny – 1 szklanka
sos pieczeniowy – 1/2 szklanki
śmietanka 30% – 1/4 szklanki
musztarda stołowa – 2 łyżeczki
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku