Smażony filet z perliczki z zielonymi szparagami

czas przygotowania

45 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Kuskus zalej wrzącym bulionem i odstaw pod przykryciem, aż napęcznieje.

  • Kuskus zalej wrzącym bulionem i odstaw pod przykryciem, aż napęcznieje.

  • Szalotkę pokrój w kostkę i przesmaż z dolną częścią szparagów. Gdy całość zmięknie, dodaj zaparzony kuskus, doprawić do smaku miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

  • W rondlu połącz sos pieczeniowy ze śmietanką i musztardą, całość gotuj około 5 minut do odpowiedniej konsystencji.

  • Pozostałe górne części szparagów gotuj przez 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie, po odcedzeniu, wymieszaj je z odrobiną masła, skórki z cytryny i świeżego tymianku.

  • Perliczkę dopraw solą i pieprzem, a następnie obsmaż na patelni z dwóch stron. Na końcu dodaj na patelnię masło, czosnek, tymianek i cząstkę cytryny.

  • Perliczkę polewaj pieniącym się masłem. Całość przełóż na blaszkę i piecz w 200°C przez 6-7 minut.

  • Gdy perliczka odpocznie, około 5 minut po pieczeniu, ułóż danie na talerzu.

Składniki

perliczka fi let – 4 sztuki
masło – 2 łyżki
cytryna – 1 sztuka
tymianek – 4 gałązki
czosnek – 4 ząbki w łupinie
szparagi zielone – 1 pęczek
szalotka – 2 sztuki
orzechy laskowe – 1 garść
miód – 2 łyżki
kuskus – 1/2 szklanki
bulion warzywny – 1 szklanka
sos pieczeniowy – 1/2 szklanki
śmietanka 30% – 1/4 szklanki
musztarda stołowa – 2 łyżeczki
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->