Mule w pomidorach z dymką i ciabattą

czas przygotowania

30 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Małże wyszczotkuj pod bieżącą wodą i usuń resztki glonów. Dokładnie wypłucz.

  • Pomidory pokrój na pół, seler w kostkę, cebulę w pióra, czosnek posiekaj.

  • W garnku, na oleju, przesmaż warzywa, dodaj mule odsączone z wody, białe wino i tymianek. Całość gotuj pod przykryciem 5 minut, aż mule się otworzą, a warzywa zmiękną.

  • Mule podawaj posypane dymką z lekko podpieczoną ciabattą.

Składniki

omułki – 1,5 kg
pomidory cherry – 2 garści
białe wino – 1/2 szklanki
ciabatta – 4 sztuki
dymka – 1 pęczek
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
tymianek – 4 gałązki
seler naciowy – 4 łodygi
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->