Mule w pomidorach z dymką i ciabattą
30 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Małże wyszczotkuj pod bieżącą wodą i usuń resztki glonów. Dokładnie wypłucz.
-
Pomidory pokrój na pół, seler w kostkę, cebulę w pióra, czosnek posiekaj.
-
W garnku, na oleju, przesmaż warzywa, dodaj mule odsączone z wody, białe wino i tymianek. Całość gotuj pod przykryciem 5 minut, aż mule się otworzą, a warzywa zmiękną.
-
Mule podawaj posypane dymką z lekko podpieczoną ciabattą.
Składniki
omułki – 1,5 kg
pomidory cherry – 2 garści
białe wino – 1/2 szklanki
ciabatta – 4 sztuki
dymka – 1 pęczek
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
tymianek – 4 gałązki
seler naciowy – 4 łodygi
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku