Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

czas przygotowania

60 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Z jesiotra usuń oczy i skrzela, tuszę opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha, następnie na blasze z pergaminem ułóż go tak, aby zginał się.

  • Skrop olejem, aby nie przywarł. Piecz w 175°C przez 25 minut.

  • W tym czasie nastaw garnek z wodą na gotowanie brukselki i kalafi ora. Brukselkę oczyść z wierzchnich liści i przekrój na pół, kalafi or pokrój na mniejsze różyczki. Całość gotuj 3-4 minuty w osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż warzywa odparują.

  • Na patelni z masłem przesmaż warzywa, delikatnie je doprawiając, aby nadać im charakteru.

  • Gdy ryba jest gotowa, delikatnie ściągnij skórę, aby odsłonić mięso. Przełóż na półmisek, a w środek ułóż warzywa.

Składniki

jesiotr tusza – 1 sztuka
brukselka – 2 garści
kalafi or – 1/2 sztuki
masło – 2 łyżki
olej – 3-4 łyżki
sól, pieprz

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->