Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym
30 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Szczypior i natkę zmiksuj w blenderze kielichowym z olejem do uzyskania głębokiego zielonego koloru.
-
łyżki wody z cieciorki połącz z musztardą, miksuj blenderem ręcznym i powoli wlewaj olej, aż powstanie majonez. Dopraw do smaku.
-
Tofu dopraw garam masalą, solą i obtocz w skrobi ziemniaczanej. Usmaż na głębokim tłuszczu, aż będzie chrupiące.
-
Brokuł podziel na różyczki i obgotuj w osolonej wodzie. Ogórki pokrój, wymieszaj z porwaną sałatą, cieciorką oraz kawałkami brokuła.
-
Ułóż na talerzu sałatkę, dodaj tofu i całość polej ziołowym majonezem.
Składniki
ogórki – 2 sztuki
brokuł – 1 sztuka
sałata karbowana – 1 sztuka
cieciorka w puszce – 1/2 puszki
musztarda – 1 łyżka
natka – 1 pęczek
szczypior – 1 pęczek
czosnek – 1 ząbek
olej – 1 szklanka + do smażenia
garam masala – 1 łyżeczka
tofu – 1 kostka
skrobia ziemniaczana – 4 łyżki
przyprawy (sól, pieprz, ocet) – do smaku