Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

czas przygotowania

30 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Szczypior i natkę zmiksuj w blenderze kielichowym z olejem do uzyskania głębokiego zielonego koloru.

  • łyżki wody z cieciorki połącz z musztardą, miksuj blenderem ręcznym i powoli wlewaj olej, aż powstanie majonez. Dopraw do smaku.

  • Tofu dopraw garam masalą, solą i obtocz w skrobi ziemniaczanej. Usmaż na głębokim tłuszczu, aż będzie chrupiące.

  • Brokuł podziel na różyczki i obgotuj w osolonej wodzie. Ogórki pokrój, wymieszaj z porwaną sałatą, cieciorką oraz kawałkami brokuła.

  • Ułóż na talerzu sałatkę, dodaj tofu i całość polej ziołowym majonezem.

Składniki

ogórki – 2 sztuki
brokuł – 1 sztuka
sałata karbowana – 1 sztuka
cieciorka w puszce – 1/2 puszki
musztarda – 1 łyżka
natka – 1 pęczek
szczypior – 1 pęczek
czosnek – 1 ząbek
olej – 1 szklanka + do smażenia
garam masala – 1 łyżeczka
tofu – 1 kostka
skrobia ziemniaczana – 4 łyżki
przyprawy (sól, pieprz, ocet) – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->