Creme brulee

czas przygotowania

45 minut

porcje

10 porcji

Jak przygotować

  • Do rondla wlewamy mleko i śmietanę, dodajemy środek z laski wanilii oraz sparzony zielony pieprz, wsypujemy odważony crème brûlée, przegotowujemy.

  • ​Tak przygotowaną masę wlewamy do naczynia i pozostawiamy na minimum 6 godzin do związania w lodówce.

  • Po tym czasie na powierzchnię crème wsypujemy cienką warstwę cukru brązowego, opalamy palnikiem do skarmelizowania powierzchni.

  • ​Całość dekorujemy plastrami soczystego mango oraz pestkami granatu, kompozycję dopełniamy małymi listkami świeżej melisy .

Składniki

owoce, zioła:
mango – 2 szt,
owoce granatu – 2 szt,
melisa – 1 doniczka
nabiał:
śmietanka 36% – 0,75 l,
mleko 3,2% – 0,75 l ​
pozostałe:
crème brûlée – 0,2 kg,
wanilia laska – 2 szt,
pieprz zielony marynowany – 50 g,
cukier brązowy – 150 g.

Cooking is about creating something delicious for someone else

cytat

Ayumi Komura

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Sernik z brzoskwinią i białą czekoladą, coulis owocowe, sorbet malina

Pieczona tarta gruszkowa z serem pleśniowym i czerwonym pieprzem

-->