Letnie taco z wołowiną
2,5 godziny
4
Jak przygotować
-
Wołowinę pokrój na mniejsze, około 3 cm kawałki i dopraw do smaku. Obsmaż mocno na patelni, wlej wodę do 1/2 wysokości mięsa, dodaj posiekany czosnek i chili, a następnie duś około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie, a płyn odparuje.
-
Śliwki, ogórek, cebulę pokrój w drobną kostkę, dopraw do smaku limonką, miodem, solą i pieprzem. Na koniec zwilż salsę olejem.
-
Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki, kolendrę porwij na listki.
-
Tortillę podgrzej na suchej patelni, połóż na nią sałatę, mięso, salsę oraz kolendrę.
Składniki
Wołowina rozbratel – 800 g
Chili – 2 sztuki
Czosnek – 2 ząbki
Cebula czerwona – 2 sztuki
Olej – 1/4 szklanki
Tortilla – 8 sztuk
Śliwki – 8 sztuk
Miód – 2 łyżki
Limonka – 2 sztuki
Kolendra – 1 doniczka
Ogórek zielony – 1 sztuka
Sałata lodowa – 1/4 główki
Przyprawy – do smaku