Letnie taco z wołowiną

czas przygotowania

2,5 godziny

porcje

4

Jak przygotować

  • Wołowinę pokrój na mniejsze, około 3 cm kawałki i dopraw do smaku. Obsmaż mocno na patelni, wlej wodę do 1/2 wysokości mięsa, dodaj posiekany czosnek i chili, a następnie duś około 2 godzin, aż mięso będzie miękkie, a płyn odparuje.

  • Śliwki, ogórek, cebulę pokrój w drobną kostkę, dopraw do smaku limonką, miodem, solą i pieprzem. Na koniec zwilż salsę olejem.

  • Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki, kolendrę porwij na listki.

  • Tortillę podgrzej na suchej patelni, połóż na nią sałatę, mięso, salsę oraz kolendrę.

Składniki

Wołowina rozbratel – 800 g
Chili – 2 sztuki
Czosnek – 2 ząbki
Cebula czerwona – 2 sztuki
Olej – 1/4 szklanki
Tortilla – 8 sztuk
Śliwki – 8 sztuk
Miód – 2 łyżki
Limonka – 2 sztuki
Kolendra – 1 doniczka
Ogórek zielony – 1 sztuka
Sałata lodowa – 1/4 główki
Przyprawy – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->