Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową
45 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Warzywa pokrój w równe, regularne kawałki o grubości 1 cm.
-
W garnku zagotuj bulion z koncentratem, dopraw obficie do smaku.
-
Warzywa gotuj, aż będą miękkie, a następnie odcedź i odstaw na bok razem z kilkoma łyżkami bulionu. W pozostałym płynie ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.
-
Filet z jesiotra pokrój na porcje i dopraw solą i pieprzem. Na średnio rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smaż rybę po 2-3 minuty na stronę – w zależności od grubości filetu.
-
Gotową kaszę odcedź i wymieszaj z masłem. Ułóż na talerzu przy pomocy pierścienia cukierniczego.
-
Dookoła ułóż warzywa gotowane w bulionie, na górę połóż rybę, całość udekoruj koperkiem. Wokół wlej kilka łyżek bulionu.
Składniki
fi let z jesiotra – 1 sztuka
kasza perłowa – 1/2 szklanki
marchew – 1 sztuka
seler – 1/4 sztuki
por – 1 sztuka
cebula czerwona – 1 sztuka
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
masło – 3 łyżki
olej – 4 łyżki
koperek – 1/4 pęczka
wywar warzywny – 2 szklanki
sól, pieprz – do smaku