Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

czas przygotowania

45 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Warzywa pokrój w równe, regularne kawałki o grubości 1 cm.

  • W garnku zagotuj bulion z koncentratem, dopraw obficie do smaku.

  • Warzywa gotuj, aż będą miękkie, a następnie odcedź i odstaw na bok razem z kilkoma łyżkami bulionu. W pozostałym płynie ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.

  • Filet z jesiotra pokrój na porcje i dopraw solą i pieprzem. Na średnio rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smaż rybę po 2-3 minuty na stronę – w zależności od grubości filetu.

  • Gotową kaszę odcedź i wymieszaj z masłem. Ułóż na talerzu przy pomocy pierścienia cukierniczego.

  • Dookoła ułóż warzywa gotowane w bulionie, na górę połóż rybę, całość udekoruj koperkiem. Wokół wlej kilka łyżek bulionu.

Składniki

fi let z jesiotra – 1 sztuka
kasza perłowa – 1/2 szklanki
marchew – 1 sztuka
seler – 1/4 sztuki
por – 1 sztuka
cebula czerwona – 1 sztuka
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
masło – 3 łyżki
olej – 4 łyżki
koperek – 1/4 pęczka
wywar warzywny – 2 szklanki
sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->