Tajskie curry z ciecierzycą, dynią i szpinakiem

czas przygotowania

60 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Cebulę pokrój w piórka i przesmaż razem z pastą curry i dynią na oleju kokosowym.

  • Dodaj ciecierzycę, mleko kokosowe i bulion. Gotuj do momentu, aż dynia będzie miękka. Na koniec dodaj szpinak, sok z 1 limonki, dopraw do smaku i odstaw z ognia.

  • W osobnym garnku ugotuj ryż.

  • Curry podawaj z ryżem i cząstkami limonki, posypane posiekanym chili i kolendrą.

Składniki

dynia – 600 g
pasta curry czerwona – 2 łyżki
mleko kokosowe – 1 puszka, 300 ml
ryż jaśminowy – 2 torebki, 200 g
ciecierzyca w puszce – 200 g
cebula – 2 sztuki
chilli świeże – 1 sztuka
kolendra – 1 doniczka
szpinak baby liście – 4 garści
olej kokosowy – 2 łyżki
limonka – 2 sztuki
bulion warzywny – 2,5 szklanki
przyprawy: sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->