Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

czas przygotowania

60 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Wątróbkę oczyścić z błon, powięzi. Szalotkę i czosnek rozdrobnić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju a następnie przesmażyć wątróbkę z warzywami oraz tymiankiem przez około 2-3 minuty na średnim ogniu.

  • Po tym czasie wlać mniejszą część wina i odparować o połowę. Patelnię odstawić na bok aż przestygnie na około 5 minut.

  • Całość poza tymiankiem przełożyć do blendera kielichowego i zmiksować z zimnym masłem na jednolitą konsystencję i doprawić do smaku.

  • Kremowy pasztet przełożyć do słoiczków do 3/4 wysokości i odstawić do zestalenia w lodówce.

  • Pozostałe wino wymieszać z żelatyną i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Jabłko obrać i pokroić w kostkę.

  • Wino podgrzać w rondelu z jabłkiem na małym ogniu mieszając aż żelatyna się rozpuści. A następnie odstawić aż galaretka ostygnie do około 30°C. Zawartość wylać na górę pasztetu i odstawić do ponownego zestalenia.

  • Pasztet podawać z chrupiącym pieczywem.

Składniki

wątroba – 0,5 kg
szalotka – 2 średnie
czosnek – 4 ząbki
wino porto – 1/3 szklanki + 1 szklanka
masło – 1/2 kostki
tymianek – 6 gałązek
jabłko – 1 sztuka
żelatyna w proszku – 1 łyżka
sól, pieprz, cukier – do smaku
olej do smażenia

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->