Dorsz z cytryną i czosnkiem
40 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Ziemniaki przekrój na pół i obgotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Polędwicę z dorsza poporcjuj na mniejsze kawałki po około 4 cm grubości.
-
Rybę dopraw solą i młotkowanym pieprzem. Obtocz w mące pszennej doprawionej gałką muszkatołową. Na średnio rozgrzanej patelni umieść masło. Gdy zacznie się pienić, połóż kawałki ryby i obsmaż je z obydwóch stron na rumiany kolor.
-
Zdejmij rybę i kolejno obsmaż ziemniaki. Na patelnię dodaj czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i usmażoną rybę. Całość delikatnie wymieszaj i polej powstałym smakowym masłem.
Składniki
dorsz polędwica – 2 sztuki
gałka muszkatołowa – szczypta
pieprz młotkowany – szczypta
masło – ½ kostki
czosnek – 6 ząbków
ziemniaki – 4 sztuki
mąka pszenna – ½ szklanki
cytryna – 1 sztuka
natka pietruszki – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku
Cooking is about creating something delicious for someone else