Dorsz z cytryną i czosnkiem

czas przygotowania

40 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Ziemniaki przekrój na pół i obgotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj. Polędwicę z dorsza poporcjuj na mniejsze kawałki po około 4 cm grubości.

  • Rybę dopraw solą i młotkowanym pieprzem. Obtocz w mące pszennej doprawionej gałką muszkatołową. Na średnio rozgrzanej patelni umieść masło. Gdy zacznie się pienić, połóż kawałki ryby i obsmaż je z obydwóch stron na rumiany kolor.

  • Zdejmij rybę i kolejno obsmaż ziemniaki. Na patelnię dodaj czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i usmażoną rybę. Całość delikatnie wymieszaj i polej powstałym smakowym masłem.

Składniki

dorsz polędwica – 2 sztuki
gałka muszkatołowa – szczypta
pieprz młotkowany – szczypta
masło – ½ kostki
czosnek – 6 ząbków
ziemniaki – 4 sztuki
mąka pszenna – ½ szklanki
cytryna – 1 sztuka
natka pietruszki – 1 pęczek
sól, pieprz – do smaku

Cooking is about creating something delicious for someone else

cytat

Ayumi Komura

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->