Gazpacho z grzanką i stekiem wołowym

czas przygotowania

30 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Stek wyciągnij z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej.

  • Wszystkie warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze kielichowym na jednolitą masę. Dopraw oliwą z oliwek, octem oraz przyprawami. Dodaj kromkę bagietki i całość razem zmiksuj tak, aby bagietka zagęściła zupę.

  • Zupę schłodź w lodówce przed podaniem. Stek dopraw i smaż po 3 minuty każdą stronę. Następnie odstaw na 4 minuty do odpoczynku.

  • W tym czasie kromki z bagietki posmaruj masłem i zapiecz w piekarniku z funkcją grill w 200ºC przez 2 minuty. Stek pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien i ułóż na grzance z rukolą.

Składniki

rostbef – 1 stek o grubości 3-4 cm
pomidor – 3 sztuki
papryka – 1 sztuka
ogórek – 1 sztuka
cebula – 1/2 małej sztuki
czosnek – 2 ząbki
oliwa z oliwek – 4 łyżki
ocet winny czerwony – 2 łyżki
bagietka – 5 kromek
rukola – 1 garść
masło – 1 łyżka
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->