Gazpacho z grzanką i stekiem wołowym
30 minut
4
Jak przygotować
-
Stek wyciągnij z lodówki, aby nabrał temperatury pokojowej.
-
Wszystkie warzywa umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj w blenderze kielichowym na jednolitą masę. Dopraw oliwą z oliwek, octem oraz przyprawami. Dodaj kromkę bagietki i całość razem zmiksuj tak, aby bagietka zagęściła zupę.
-
Zupę schłodź w lodówce przed podaniem. Stek dopraw i smaż po 3 minuty każdą stronę. Następnie odstaw na 4 minuty do odpoczynku.
-
W tym czasie kromki z bagietki posmaruj masłem i zapiecz w piekarniku z funkcją grill w 200ºC przez 2 minuty. Stek pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien i ułóż na grzance z rukolą.
Składniki
rostbef – 1 stek o grubości 3-4 cm
pomidor – 3 sztuki
papryka – 1 sztuka
ogórek – 1 sztuka
cebula – 1/2 małej sztuki
czosnek – 2 ząbki
oliwa z oliwek – 4 łyżki
ocet winny czerwony – 2 łyżki
bagietka – 5 kromek
rukola – 1 garść
masło – 1 łyżka
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku