Dorsz z cytryną i czosnkiem

czas przygotowania

30 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Ziemniaki przekrój na pół i obgotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.

  • Polędwicę z dorsza poporcjuj na mniejsze kawałki po około 4 cm grubości. Rybę dopraw solą i młotkowanym pieprzem. Obtocz w mące pszennej doprawionej gałką muszkatołową.

  • Na średnio rozgrzanej patelni umieść masło. Gdy zacznie się pienić, połóż kawałki ryby i obsmaż je z obydwóch stron na rumiany kolor.

  • Zdejmij rybę i kolejno obsmaż ziemniaki

  • Na patelnię dodaj czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i usmażoną rybę.

  • Całość delikatnie wymieszaj i polej powstałym smakowym masłem.

Składniki

dorsz polędwica – 2 sztuki
gałka muszkatołowa – szczypta
pieprz młotkowany – szczypta
masło – 1/2 kostki
czosnek – 6 ząbków
ziemniaki – 4 sztuki
mąka pszenna – 1/2 szklanki
cytryna – 1 sztuka
natka pietruszki – 1 pęczek
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->