Dorsz czarny z ryżem venere i szynką parmeńską

czas przygotowania

50 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Filety z dorsza poporcjuj i zamarynuj w pieprzu cytrynowym i odrobinie oliwy. Pozostaw na ok. 3 godziny w chłodnym miejscu, aby ryba przeszła przyprawami.

  • Cukinię pokrój w cienkie plastry przy pomocy krajalnicy. Następnie razem z szynką parmeńską poukładaj naprzemiennie i otul zamarynowaną rybę. Całość polej odrobiną oliwy z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 175ºC na 10-12 minut.

  • Ryż wstaw do gotującej się, osolonej wody i gotuj do uzyskania miękkości przez około 40 minut.

  • Buraki razem z zalewą przełóż do rondla i doprowadź do wrzenia, następnie całość zakwaś przy pomocy octu balsamicznego i zagęść z wykorzystaniem masła i mąki, aby uzyskać lekko zawiesistą konsystencję. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

  • Na talerz nałóż porcję ugotowanego czarnego ryżu venere, na to połóż upieczoną rybę, a całość wykończ kilkoma buraczkami razem z powstałym sosem.

Składniki

dorsz czarny filet – 2 filety
pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka
oliwa z wytłoczyn z oliwek – 4 łyżki
szynka parmeńska – 4 plastry
cukinia świeża – ¼ sztuki
ryż venere – ½ szklanki
buraki konserwowe – 1 szklanka
ocet balsamiczny – 4 łyżki
masło naturalne – 1 łyżka
mąka pszenna – 1 łyżka
sól, pieprz, cukier – do smaku

Cooking is about creating something delicious for someone else

cytat

Ayumi Komura

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->