Oryginalny kurczak BBQ

czas przygotowania

1,5 godziny

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Kurczaka przetnij ostrym nożem wzdłuż od pleców po piersi tak, aby otrzymać dwie połówki. Skrop olejem, obfi cie przypraw solą i pieprzem, a następnie mieszanką suchych przypraw.

  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 150°C przez godzinę. Następnie wyciągnij z piekarnika, przy pomocy pędzla posmaruj skórę powstałym w procesie pieczenia sokiem. Piekarnik przestaw na górną grzałkę i zapiekaj mięso do otrzymania chrupiącej skórki.

  • skórki. Kapusty posiekaj i dopraw solą, aby zmiękły. Dodaj startą marchew i posiekaną natkę. Całość dopraw majonezem, musztardą, octem, solą i pieprzem. Wymieszaj do połączenia.

  • Z musztardy, sosu worcesterschire, miodu i octu zrób sos, dopraw do smaku i odstaw na 30 minut do połączenia się smaków.

Składniki

kurczak cały – 2 sztuki
biała kapusta – 1/4 główki
czerwona kapusta – 1/4 główki
marchew – 1 sztuka
majonez – 4 łyżki
natka pietruszki – 1/3 pęczka
musztarda żółta – 6 łyżek
sos worcesterschire – 2 łyżki
miód – 3 łyżki
ocet jabłkowy – 2 łyżki
papryka słodka – 4 łyżeczki
czosnek granulowany – 4 łyżeczki
cebula granulowana – 4 łyżeczki
kmin rzymski mielony – 1 łyżeczka
olej – 2 łyżeczki
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->