Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

czas przygotowania

45 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Paprykę skrop oliwą, posyp cukrem i szczyptą soli. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 20 minut.

  • Następnie paprykę wyjmij i włóż do szczelnego pojemnika, aby zaparowała.

  • Obniż temperaturę w piekarniku do 180°C.

  • Doradę skrop oliwą i dopraw z każdej strony. Piecz około 12 minut. Następnie wyjmij z piekarnika. Filet powinien ładnie odchodzić od kręgosłupa.

  • Upieczoną paprykę należy obrać ze skóry i pokroić w większe kawałki. Do soku, który powstał w pojemniku, dodaj oliwę, posiekany czosnek, sok z cytryny i porwane listki mięty.

  • Miks sałat zmieszaj z papryką, oliwkami i dressingiem. Całość polej powstałym sosem i ułóż na talerzu. Następnie pokrusz kawałki sera feta, a obok ułóż upieczoną rybę.

Składniki

dorada – 2 sztuki
papryka czerwona – 2 sztuki
feta – 1 kostka
oliwki kalamata – 4 łyżki
oliwa z oliwek – 4 łyżki
mięta – 1 doniczka
czosnek – 1 ząbek
cytryna – 1 sztuka
miks sałat – 4 garści
cukier – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

Cooking is about creating something delicious for someone else

cytat

Ayumi Komura

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

-->