Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą
45 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Paprykę skrop oliwą, posyp cukrem i szczyptą soli. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210°C przez 20 minut.
-
Następnie paprykę wyjmij i włóż do szczelnego pojemnika, aby zaparowała.
-
Obniż temperaturę w piekarniku do 180°C.
-
Doradę skrop oliwą i dopraw z każdej strony. Piecz około 12 minut. Następnie wyjmij z piekarnika. Filet powinien ładnie odchodzić od kręgosłupa.
-
Upieczoną paprykę należy obrać ze skóry i pokroić w większe kawałki. Do soku, który powstał w pojemniku, dodaj oliwę, posiekany czosnek, sok z cytryny i porwane listki mięty.
-
Miks sałat zmieszaj z papryką, oliwkami i dressingiem. Całość polej powstałym sosem i ułóż na talerzu. Następnie pokrusz kawałki sera feta, a obok ułóż upieczoną rybę.
Składniki
dorada – 2 sztuki
papryka czerwona – 2 sztuki
feta – 1 kostka
oliwki kalamata – 4 łyżki
oliwa z oliwek – 4 łyżki
mięta – 1 doniczka
czosnek – 1 ząbek
cytryna – 1 sztuka
miks sałat – 4 garści
cukier – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku
Cooking is about creating something delicious for someone else