Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym
4 godziny
4 porcje
Jak przygotować
-
Golonkę ugotuj w lekko doprawionym wywarze warzywnym do miękkości. Kaszankę wyciągnij z fl aka i przesmaż z posiekaną szalotką oraz musztardą, dopraw do smaku i odstaw na później.
-
Z ugotowanej golonki wyciągnij kość i jej miejsce wypełnij farszem z kaszanki.
-
Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości i odcedź, jabłko pokrój w większą kostkę i przesmaż na łyżce masła, a następnie dodaj kapustę oraz wino. Całość podduś, aż wino odparuje i dopraw do smaku.
-
Sos demi glace połącz z miodem, posiekanym rozmarynem i lekko odparuj do gęstości. Na koniec dodaj łyżkę miodu i całość dokładnie wymieszaj.
-
Golonkę dokładnie wysmaruj powstałym sosem i zapiecz w 200°C, aż powstanie ładna skórka.
Składniki
golonka wieprzowa – 4 mniejsze
lub 2 większe sztuki
wywar warzywny – 1 l
kaszanka – 1 sztuka
cebula szalotka – 2 sztuki
musztarda sarepska – 1 łyżka
rozmaryn świeży – 1/5 gałązki
kapusta kwaszona – 2 garści
białe wino wytrwne – 1/3 szklanki
jabłko polskie – 1 sztuka
masło – 4 łyżki
miód – 2 łyżki
sos demi glace – 2/3 szklanki
olej – 4 łyżki
sól, pieprz – do smaku