Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

czas przygotowania

4 godziny

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Golonkę ugotuj w lekko doprawionym wywarze warzywnym do miękkości. Kaszankę wyciągnij z fl aka i przesmaż z posiekaną szalotką oraz musztardą, dopraw do smaku i odstaw na później.

  • Z ugotowanej golonki wyciągnij kość i jej miejsce wypełnij farszem z kaszanki.

  • Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości i odcedź, jabłko pokrój w większą kostkę i przesmaż na łyżce masła, a następnie dodaj kapustę oraz wino. Całość podduś, aż wino odparuje i dopraw do smaku.

  • Sos demi glace połącz z miodem, posiekanym rozmarynem i lekko odparuj do gęstości. Na koniec dodaj łyżkę miodu i całość dokładnie wymieszaj.

  • Golonkę dokładnie wysmaruj powstałym sosem i zapiecz w 200°C, aż powstanie ładna skórka.

Składniki

golonka wieprzowa – 4 mniejsze
lub 2 większe sztuki
wywar warzywny – 1 l
kaszanka – 1 sztuka
cebula szalotka – 2 sztuki
musztarda sarepska – 1 łyżka
rozmaryn świeży – 1/5 gałązki
kapusta kwaszona – 2 garści
białe wino wytrwne – 1/3 szklanki
jabłko polskie – 1 sztuka
masło – 4 łyżki
miód – 2 łyżki
sos demi glace – 2/3 szklanki
olej – 4 łyżki
sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->