Śledź z pyrą i gzikiem
60 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Śliwki pokrój na ćwiartki i usuń pestki.
-
1/2 szklanki wody zagotuj z octem, cukrem, liściem i zielem angielskim. Wrzuć śliwki, gotuj 2 minuty, po czym zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem do wystudzenia.
-
Ziemniaki przekrój na pół i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
-
Twaróg wymieszaj widelcem z kwaśną śmietaną i przyprawami.
-
Mąką, białko i czarnuszkę wymieszaj na jednolite ciasto, którego konsystencja powinna pozwalać na rozsmarowanie go na pergaminie na cienką, 2-3 mm warstwę. Chips piecz w 200°C, aż się zarumieni i będzie suchy.
-
Śledzia pokrój na ukośne kawałki o wielkości 2 cm. Na talerzu rozsmaruj twaróg, który przytrzyma całe danie w miejscu, następnie ułóż dokoła na przemian śledzia, ziemniaki i śliwki.
-
Całość udekoruj chipsem oraz świeżymi ziołami.
Składniki
filet śledziowy w oleju – 6 sztuk
ziemniaki potatki – 2 garści
twaróg półtłusty – 1/4 kostki
kwaśna śmietana – 2 łyżki
śliwki – 1 garść
ocet – 1/3 szklanki
cukier – 1/3 szklanki
liść laurowy – 2 sztuki
ziele angielskie – 3 sztuki
czarnuszka – 1 łyżka
białko jaja – 1 sztuka
mąka – 2 łyżki
zioła – do dekoracji
sól, pieprz – do smaku