Śledź z pyrą i gzikiem

czas przygotowania

60 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Śliwki pokrój na ćwiartki i usuń pestki.

  • 1/2 szklanki wody zagotuj z octem, cukrem, liściem i zielem angielskim. Wrzuć śliwki, gotuj 2 minuty, po czym zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem do wystudzenia.

  • Ziemniaki przekrój na pół i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.

  • Twaróg wymieszaj widelcem z kwaśną śmietaną i przyprawami.

  • Mąką, białko i czarnuszkę wymieszaj na jednolite ciasto, którego konsystencja powinna pozwalać na rozsmarowanie go na pergaminie na cienką, 2-3 mm warstwę. Chips piecz w 200°C, aż się zarumieni i będzie suchy.

  • Śledzia pokrój na ukośne kawałki o wielkości 2 cm. Na talerzu rozsmaruj twaróg, który przytrzyma całe danie w miejscu, następnie ułóż dokoła na przemian śledzia, ziemniaki i śliwki.

  • Całość udekoruj chipsem oraz świeżymi ziołami.

Składniki

filet śledziowy w oleju – 6 sztuk
ziemniaki potatki – 2 garści
twaróg półtłusty – 1/4 kostki
kwaśna śmietana – 2 łyżki
śliwki – 1 garść
ocet – 1/3 szklanki
cukier – 1/3 szklanki
liść laurowy – 2 sztuki
ziele angielskie – 3 sztuki
czarnuszka – 1 łyżka
białko jaja – 1 sztuka
mąka – 2 łyżki
zioła – do dekoracji
sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->