Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

czas przygotowania

45 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Polędwicę oczyść z błon i pokrój na plastry o grubości 1 cm. Dopraw solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Obsmaż z każdej strony na oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku. Podlej octem balsamicznym i duś przez 3 minuty. Dodaj zimne masło i mieszaj do momentu zgęstnienia sosu.

  • Na suchej patelni upraż orzeszki pinii.

  • Gnocchi ugotuj w osolonej wodzie, na patelni podgrzej odsączone pomidory, dodaj gnocchi i dopraw do smaku grubo mielonym pieprzem. Na koniec wrzuć garść rukoli, aby lekko zmiękła.

  • Na talerzu ułóż plastry polędwicy, obok gnocchi i całość posyp orzeszkami pinii. Wszystko polej sosem balsamicznym.

Składniki

polędwica wołowa – 800 g
gnocchi – 400 g
pomidory koktajlowe
konserwowe – 4 łyżki
rukola – 4 garści
czosnek – 2 ząbki
rozmaryn – 1 gałązka
orzeszki pinii – 4 łyżki
masło – 3 łyżki
oliwa z oliwek – 3 łyżki
ocet balsamiczny, przyprawy
(sól, pieprz) – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->