Stek z rostbefu wołowego

czas przygotowania

60 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Rostbef wołowy umyj, oczyść i pokrój w równe steki. Zamarynuj we wszystkich połączonych składnikach marynaty (soli, pieprzu młotkowanym, przyprawie do dań z grilla, oleju, świeżym rozmarynie i cukrze trzcinowym). Odstaw w chłodne miejsce, aby się zamarynowały.

  • Steki z rostbefu grilluj z każdej strony po około 2-3 minuty, a następnie przełóż na blachę, aby mięso odpoczęło.

  • Paprykę, cukinię, bakłażan, pomidorki cherry oraz pieczarki oczyść i pokrój w równe elementy. Zamarynuj w czosnku, oleju, przyprawie do dań z grilla, soli oraz pieprzu. Wszystkie warzywa grilluj do uzyskania pasków i dymnego aromatu.

  • Przygotuj sos serowy, łącząc ze sobą część sera pleśniowego, jogurt naturalny i odrobinę majonezu. Sos mocno dopraw solą i białym pieprzem, a żeby nadać mu charakteru, dolej odrobinę brandy. Resztę sera pokrój w drobną kostkę i dodaj do sosu.

  • Ziemniaki przełóż do pieca i zagrzej. Wydrąż część miąższu z ziemniaka i nałóż do nich po łyżce kremowego serowego sosu.

  • Na talerzu ułóż grillowany stek z rostbefu, dołóż nafaszerowany serowym sosem ziemniak, a całość podaj z grillowanymi warzywami.

Składniki

rostbef wołowy bez kości – ok. 800 g (4 steki)
o grubości ok. 2 cm
przyprawa do dań z grilla – 1 łyżeczka
olej rzepakowy – 2 łyżki
czosnek – 1 ząbek
rozmaryn doniczka – 1 sztuka
połówki ziemniaka – 1 kg
papryka mix – 1/2 sztuki z każdego koloru
cukinia – 1/4 sztuki
bakłażan – 1 mała sztuka
pieczarki – 5 sztuk
pomidorki cherry – 12 sztuk
jogurt naturalny – 8 łyżek
majonez – 4 łyżki
brandy – 1 łyżka
starty ser lazur – 2 łyżki
Przyprawy: sól, mielony pieprz, zioła na grill, cukier
trzcinowy, pieprz młotkowany, pieprz biały –do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->