Grillowane udko z kurczaka z sosem teriyaki i ryżem
60 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
W misce wymieszaj posiekany czosnek i chili, sos teriyaki i konfi turę pomarańczową.
-
Udka z kurczaka posól i włóż do marynaty na minimum godzinę, jeśli masz czas – najlepiej zostaw w marynacie na całą noc.
-
Przed grillowaniem ociepl mięso w temperaturze pokojowej. Udka grilluj około 12 minut z każdej strony, smarując je co jakiś czas pozostałą marynatą.
-
Do rondla wlej sos sojowy, bulion, dodaj pokruszone wodorosty nori i doprowadź do wrzenia. Dodaj pokrojoną kapustę pekińską i duś około 7 minut pod przykryciem, następnie dodaj roztrzepane jajka z posiekaną dymką i pokrojone w plasterki tofu. Gotuj kolejne 2 minuty do momentu, kiedy jajka się zetną.
-
Do miseczki z wcześniej ugotowanym ryżem wlej masę jajeczną, posyp pozostałą dymką i chili.
Składniki
udka kurczaka – 1,2 kg, 8 udek
sos teriyaki – 10 łyżek
wodorosty nori – 2 listki
sos sojowy – 5 łyżek
ryż długoziarnisty – 200 g (2 torebki)
cebula dymka – 1 pęczek
jajka – 4 sztuki
kapusta pekińska – 1/4 małej główki
czosnek – 2 ząbki
tofu – 1 opakowanie 200 g
chili – 1 sztuka
konfi tura pomarańczowa – 2 łyżki
bulion drobiowy – 100 ml (pół szklanki)
przyprawy: sól, pieprz – do smaku