Comber z sarny z konfitowaną dynią

czas przygotowania

60 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Dynię obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki, włoszczyznę pokrój w duże kawałki, zalej kaczym tłuszczem, dodaj tymianek, przyprawy i piecz w 140°C przez 50 minut.

  • Czerwone wino z miodem zredukuj o 2/3 objętości. Dodaj demi glace i gotuj do uzyskania sosu. Dopraw czekoladą, masłem i przyprawami do smaku.

  • Comber z sarny pokrój na porcje, dopraw solą i pieprzem. Obsmaż z każdej strony i dopiekaj w piekarniku w 150°C przez około 7-10 minut. Mięso w środku powinno mieć 55°C.

  • Na talerzu ułożyć miks konfitowanych warzyw, comber pokrój w plastry i ułóż obok. Całość polej sosem. Danie wykańczamy kilkoma prażonymi orzechami laskowymi oraz bardzo cienko pokrojoną w plasterki pieczarką.

Składniki

dynia piżmowa – 1 sztuka
orzechy laskowe – 1 garść
comber z sarny – 1 kawałek ok. 0,8 kg
masło – 5 łyżek
demi glace – 1 szklanka
czerwone wino – 1/2 szklanki
pieczarki – 12 sztuk
gorzka czekolada – 1/3 tabliczki
włoszczyzna – 1 pęczek
tłuszcz kaczy – 2 szklanki
tymianek świeży – 1 doniczka
miód – 2 łyżki
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Jesiotr smażony z gotowanymi warzywami i kaszą perłową

Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem

Golonka wieprzowa z kaszanką, choucroute z kapusty i sosem rozmarynowym

Eskalopki ze schabu w korzennym sosie z kopytkami i kapuścianym ragout

Polędwica wieprzowa, chutney owocowy, purée, zielony groszek

Polędwica wołowa w sosie balsamicznym z gnocchi, rukolą i pomidorami

Dorada na sałatce z pieczoną papryką, fetą i miętą

-->