Tajskie curry z ciecierzycą, dynią i szpinakiem
60 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Cebulę pokrój w piórka i przesmaż razem z pastą curry i dynią na oleju kokosowym.
-
Dodaj ciecierzycę, mleko kokosowe i bulion. Gotuj do momentu, aż dynia będzie miękka. Na koniec dodaj szpinak, sok z 1 limonki, dopraw do smaku i odstaw z ognia.
-
W osobnym garnku ugotuj ryż.
-
Curry podawaj z ryżem i cząstkami limonki, posypane posiekanym chili i kolendrą.
Składniki
dynia – 600 g
pasta curry czerwona – 2 łyżki
mleko kokosowe – 1 puszka, 300 ml
ryż jaśminowy – 2 torebki, 200 g
ciecierzyca w puszce – 200 g
cebula – 2 sztuki
chilli świeże – 1 sztuka
kolendra – 1 doniczka
szpinak baby liście – 4 garści
olej kokosowy – 2 łyżki
limonka – 2 sztuki
bulion warzywny – 2,5 szklanki
przyprawy: sól, pieprz – do smaku