Jesiotr pieczony w całości z brukselką i kalafi orem
60 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Z jesiotra usuń oczy i skrzela, tuszę opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha, następnie na blasze z pergaminem ułóż go tak, aby zginał się.
-
Skrop olejem, aby nie przywarł. Piecz w 175°C przez 25 minut.
-
W tym czasie nastaw garnek z wodą na gotowanie brukselki i kalafi ora. Brukselkę oczyść z wierzchnich liści i przekrój na pół, kalafi or pokrój na mniejsze różyczki. Całość gotuj 3-4 minuty w osolonej wodzie. Odcedź i poczekaj, aż warzywa odparują.
-
Na patelni z masłem przesmaż warzywa, delikatnie je doprawiając, aby nadać im charakteru.
-
Gdy ryba jest gotowa, delikatnie ściągnij skórę, aby odsłonić mięso. Przełóż na półmisek, a w środek ułóż warzywa.
Składniki
jesiotr tusza – 1 sztuka
brukselka – 2 garści
kalafi or – 1/2 sztuki
masło – 2 łyżki
olej – 3-4 łyżki
sól, pieprz