Dorsz z cytryną i czosnkiem
30 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Ziemniaki przekrój na pół i obgotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj.
-
Polędwicę z dorsza poporcjuj na mniejsze kawałki po około 4 cm grubości. Rybę dopraw solą i młotkowanym pieprzem. Obtocz w mące pszennej doprawionej gałką muszkatołową.
-
Na średnio rozgrzanej patelni umieść masło. Gdy zacznie się pienić, połóż kawałki ryby i obsmaż je z obydwóch stron na rumiany kolor.
-
Zdejmij rybę i kolejno obsmaż ziemniaki
-
Na patelnię dodaj czosnek, pietruszkę, sok z cytryny i usmażoną rybę.
-
Całość delikatnie wymieszaj i polej powstałym smakowym masłem.
Składniki
dorsz polędwica – 2 sztuki
gałka muszkatołowa – szczypta
pieprz młotkowany – szczypta
masło – 1/2 kostki
czosnek – 6 ząbków
ziemniaki – 4 sztuki
mąka pszenna – 1/2 szklanki
cytryna – 1 sztuka
natka pietruszki – 1 pęczek
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku