Zupa grzybowa

czas przygotowania

60 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Borowiki namoczyć dzień wcześniej w bulionie warzywnym. Podgrzybki rozmrozić. Szalotkę posiekać w talarki, czosnek rozgnieść.

  • W rozgrzanym garnku na maśle z 2 łyżkami oleju usmażyć odciśnięte z wody podgrzybki z szalotką i czosnkiem oraz gałązkami tymianku i listkami natki pietruszki. Gdy całość sie zarumieni wsypać mąkę i lekko przesmażyć.

  • Całość zalać bulionem z namoczonymi grzybami. Dodać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki. Gotować na małym ogniu przez 30 minut a następnie zmiksować blenderem na krem i doprawić do smaku.

  • Przed podaniem kurki obsmażyć, przyprawić do smaku i ułożyć na zupie razem z łyżką kwaśnej śmietany.

Składniki

borowiki suszone – 1 mała garść
podgrzybek mrożony – 2 garści
kurki – 1 garść
szalotka – 2 sztuki
czosnek – 2 ząbki
ziemniaki – 2 sztuki średniej wielkości
masło – 2 łyżki
mąka – 2 łyżki
śmietana 18% – 4 łyżki
natka pietruszki – 1/4 pęczka
tymianek świeży – 4 gałązki
wywar warzywny – 1 l
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Żurek z przepiórczym jajem sadzonym, białą kiełbasa i boczkiem wędzonym

Krem z topinamburu, chipsy z batatów i smażony jarmuż

Krem z młodej kapusty z jajkiem poche Krem z młodej kapusty

-->