Zupa grzybowa z rydzami

czas przygotowania

45 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Grzyby delikatnie oczyść pędzelkiem. Cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki.

  • garnku rozgrzej masło, aż delikatnie się przyrumieni. Dodaj pokrojone warzywa oraz tymianek i przesmaż na złocisty kolor.

  • tym czasie pokrój grzyby na ćwiartki. Dodaj do garnka, wlej bulion i całość gotuj przez 15-20 minut na średnim ogniu.

  • Po tym czasie zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku. Podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.

Składniki

rydze – 2 garści
pieczarki – 1 garść
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
seler naciowy – 4 łodygi
tymianek – 8 gałązek
bulion warzywny – 4 szklanki
masło – 4 łyżki
kwaśna śmietana – 4 łyżki
szczypiorek – do posypania
sok z cytryny – do smaku
sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Żurek z przepiórczym jajem sadzonym, białą kiełbasa i boczkiem wędzonym

Krem z topinamburu, chipsy z batatów i smażony jarmuż

Krem z młodej kapusty z jajkiem poche Krem z młodej kapusty

-->