Chłodnik z ogórka i awokado, ceviche z halibuta
20 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Ogórki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach, razem z białą rzodkwią. Dodaj posiekany koperek i szczypiorek oraz jogurt i kefir. Całość dopraw do smaku sokiem z limonki i łyżką miodu oraz przyprawami.Dokładnie wymieszaj i odstaw do mocnego schłodzenia w lodówce.
-
Filet z halibuta pokrój w kostkę o boku 1 cm, awokado obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Całość zalej sokiem z limonki, dopraw miodem oraz przyprawami i odstaw na 15 minut, aby ryba „ugotowała” się w marynacie.
-
Nałóż chłodnik na talerz i na wierzch połóż ceviche z halibuta i awokado.
Składniki
ogórek świeży – 1 sztuka
ogórek małosolny – 4 sztuki
awokado – 1 sztuka
biała rzodkiew – ¼ sztuki
jogurt grecki – 2 szklanki
kefir – 2 szklanki
szczypiorek – ½ pęczka
koperek – ½ pęczka
limonka – 4 sztuki
miód – 4 łyżki
halibut – 1 mały filet
sól, pieprz – do smaku