Chłodnik z ogórka i awokado, ceviche z halibuta

czas przygotowania

20 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Ogórki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach, razem z białą rzodkwią. Dodaj posiekany koperek i szczypiorek oraz jogurt i kefir. Całość dopraw do smaku sokiem z limonki i łyżką miodu oraz przyprawami.Dokładnie wymieszaj i odstaw do mocnego schłodzenia w lodówce.

  • Filet z halibuta pokrój w kostkę o boku 1 cm, awokado obierz ze skórki i również pokrój w kostkę. Całość zalej sokiem z limonki, dopraw miodem oraz przyprawami i odstaw na 15 minut, aby ryba „ugotowała” się w marynacie.

  • Nałóż chłodnik na talerz i na wierzch połóż ceviche z halibuta i awokado.

Składniki

ogórek świeży – 1 sztuka
ogórek małosolny – 4 sztuki
awokado – 1 sztuka
biała rzodkiew – ¼ sztuki
jogurt grecki – 2 szklanki
kefir – 2 szklanki
szczypiorek – ½ pęczka
koperek – ½ pęczka
limonka – 4 sztuki
miód – 4 łyżki
halibut – 1 mały filet
sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Żurek z przepiórczym jajem sadzonym, białą kiełbasa i boczkiem wędzonym

Krem z topinamburu, chipsy z batatów i smażony jarmuż

Krem z młodej kapusty z jajkiem poche Krem z młodej kapusty

-->