Grochówka na wędzonych żeberkach

czas przygotowania

1,5 godziny

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Groch zostaw do namoczenia na noc w zimnej wodzie, tak aby był cały przykryty.

  • Do gotującego się bulionu dodaj żeberka i gotuj około godziny, po czym wyjmij je i oddziel mięso od kości.

  • Do wywaru dodaj namoczony groch i gotuj około 30 minut.

  • Dodaj pokrojone w kostkę marchew i ziemniaki. Gotuj kolejne 30 minut, po czym dodaj majeranek, starty czosnek oraz mięso z żeberek.

  • Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki

groch łuskany – 200 g
żeberka wędzone – 600 g
marchew – 1 duża sztuka
ziemniaki – 4 duże sztuki
majeranek – 1 łyżeczka
czosnek – 2 ząbki
bulion – 2 litry

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Żurek z przepiórczym jajem sadzonym, białą kiełbasa i boczkiem wędzonym

Krem z topinamburu, chipsy z batatów i smażony jarmuż

Krem z młodej kapusty z jajkiem poche Krem z młodej kapusty

-->