Krem z młodej kapusty z jajkiem poche Krem z młodej kapusty
45 minut
4
Jak przygotować
-
Warzywa i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę 0,5 cm.
-
Do gotującego się bulionu dodaj włoszczyznę i ziemniaki. Całość gotuj około 30 minut.
-
Połowę warzyw wyjmij i odcedź na później.
-
Dodaj pokrojoną kapustę oraz łodygi kopru. Gotuj około 15 minut.
-
Zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku.
-
Do garnka z wrzątkiem wlej octu. Jajka wbij do miski, a następnie delikatnie przełóż do wrzątku. Poszetuj je około 3 minut.
Składniki
młoda kapusta – 1 główka
cebula – 1 sztuka
marchew – 1 sztuka
por – 1/2 sztuki
ziemniak – 2 sztuki
bulion warzywny – 4 szklanki
koperek – 1/2 pęczka
seler – 1/4 sztuki
śmietanka – 36%
jajko – 4 sztuki
ocet – 6 łyżek
sól, pieprz – do smaku