Krem z młodej kapusty z jajkiem poche Krem z młodej kapusty

czas przygotowania

45 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Warzywa i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę 0,5 cm.

  • Do gotującego się bulionu dodaj włoszczyznę i ziemniaki. Całość gotuj około 30 minut.

  • Połowę warzyw wyjmij i odcedź na później.

  • Dodaj pokrojoną kapustę oraz łodygi kopru. Gotuj około 15 minut.

  • Zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku.

  • Do garnka z wrzątkiem wlej octu. Jajka wbij do miski, a następnie delikatnie przełóż do wrzątku. Poszetuj je około 3 minut.

Składniki

młoda kapusta – 1 główka
cebula – 1 sztuka
marchew – 1 sztuka
por – 1/2 sztuki
ziemniak – 2 sztuki
bulion warzywny – 4 szklanki
koperek – 1/2 pęczka
seler – 1/4 sztuki
śmietanka – 36%
jajko – 4 sztuki
ocet – 6 łyżek
sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Żurek z przepiórczym jajem sadzonym, białą kiełbasa i boczkiem wędzonym

Krem z topinamburu, chipsy z batatów i smażony jarmuż

-->