Żurek z przepiórczym jajem sadzonym, białą kiełbasa i boczkiem wędzonym
3 godziny
4
Jak przygotować
-
Włoszczyznę obierz i opłucz. Włóż do garnka wędzone żeberka, boczek i obrane warzywa, całość zalej zimną wodą.
-
Dodaj również przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj wywar 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania delikatnie dopraw solą.
-
Odstaw do wystygnięcia i ostrożnie scedź przez sito. Boczek z wywaru pokrój w kostkę i przesmaż na patelni.
-
Jaja przepiórcze usmaż na odrobinie oleju na jaja sadzone.
-
Do wcześniej przygotowanego wywaru dodaj suszone grzyby, majeranek, posiekany czosnek, białą kiełbasę i przesmażony boczek. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
-
Wyjmij kiełbasę i pokrój w plasterki. Do powstałego wywaru dolej żurek w płynie, dodaj chrzan i śmietankę. Dopraw żurek solą, pieprzem i majerankiem.
-
Na talerz nalej porcję zupy, pokrojoną kiełbasę, a całość wykończ smażonym przepiórczym jajem.
Składniki
majeranek – 1 łyżka
borowiki susz – 1 garść
chrzan konserwowy – 2 łyżki
olej – 2 łyżki
śmietanka – 1/3 szklanki
jaja przepiórcze – 4 sztuki
kiełbasa – 2 sztuki
żeberko wędzone – 1 kawałek ok. 250 g
boczek – 1 kawałek około 100 g
żurek – 1 szklanka
marchew – 1 sztuka
pietruszka – 1 sztuka
por – 1/2 sztuki
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki