Żurek z przepiórczym jajem sadzonym, białą kiełbasa i boczkiem wędzonym

czas przygotowania

3 godziny

porcje

4

Jak przygotować

  • Włoszczyznę obierz i opłucz. Włóż do garnka wędzone żeberka, boczek i obrane warzywa, całość zalej zimną wodą.

  • Dodaj również przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj wywar 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania delikatnie dopraw solą.

  • Odstaw do wystygnięcia i ostrożnie scedź przez sito. Boczek z wywaru pokrój w kostkę i przesmaż na patelni.

  • Jaja przepiórcze usmaż na odrobinie oleju na jaja sadzone.

  • Do wcześniej przygotowanego wywaru dodaj suszone grzyby, majeranek, posiekany czosnek, białą kiełbasę i przesmażony boczek. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

  • Wyjmij kiełbasę i pokrój w plasterki. Do powstałego wywaru dolej żurek w płynie, dodaj chrzan i śmietankę. Dopraw żurek solą, pieprzem i majerankiem.

  • Na talerz nalej porcję zupy, pokrojoną kiełbasę, a całość wykończ smażonym przepiórczym jajem.

Składniki

majeranek – 1 łyżka
borowiki susz – 1 garść
chrzan konserwowy – 2 łyżki
olej – 2 łyżki
śmietanka – 1/3 szklanki
jaja przepiórcze – 4 sztuki
kiełbasa – 2 sztuki
żeberko wędzone – 1 kawałek ok. 250 g
boczek – 1 kawałek około 100 g
żurek – 1 szklanka
marchew – 1 sztuka
pietruszka – 1 sztuka
por – 1/2 sztuki
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Krem z topinamburu, chipsy z batatów i smażony jarmuż

Krem z młodej kapusty z jajkiem poche Krem z młodej kapusty

-->