Barszcz czerwony z malinami

czas przygotowania

1 dzień

porcje

4

Jak przygotować

  • Olej zmiksuj z majerankiem przy pomocy blendera ręcznego. Odstaw na później.

  • Warzywa obierz, małą część pokrój w cienkie zapałki i odstaw na później, resztę zetrzyj na tarce.

  • Dodaj pokrojone w plasterki jabłko, przyprawy i maliny.

  • Całość zalej wodą i odstaw na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia barszcz podgrzewaj na bardzo małym ogniu. Gdy tylko się zagotuje, zdejmij z ognia, ponownie przykryj i odstawi na godzinę.

  • Po tym czasie barszcz można odcedzić i doprawić do smaku

  • Cienko pokrojone zapałki z warzyw sparz we wrzątku. Uformuj małe kopczyki z warzyw na każdym talerzu. Wlej barszcz i wykończ łyżką oleju z majeranku.

Składniki

buraki – 4 duże sztuki
cebula – 1 sztuka
czosnek – 5 ząbków
por – 1/2 białej części
seler – 1/4 małej bulwy
pietruszka korzeń – 1/2 sztuki
jabłka kwaśne – 1 sztuka
maliny mrożone – 1 garść
majeranek świeży – 1 doniczka
chleb razowy – 1 kromka
liść laurowy – 1 sztuka
ziele angielskie – 1 sztuka
olej – 1/2 szklanki
przyprawy (sól, pieprz, cukier, ocet) – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Żurek z przepiórczym jajem sadzonym, białą kiełbasa i boczkiem wędzonym

Krem z topinamburu, chipsy z batatów i smażony jarmuż

Krem z młodej kapusty z jajkiem poche Krem z młodej kapusty

-->