Krem z topinamburu, chipsy z batatów i smażony jarmuż
60 minut
4
Jak przygotować
-
Topinambur oraz korzeń pietruszki oczyść i pokrój w drobniejsze kawałki.
-
Cebulę i czosnek pokrój pokrój w kostkę. Przesmaż wszystkie warzywa na odrobinie oleju aż lekko zmiękną.
-
Następnie całość zalej wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym i gotuj do miękkości przez ok. 30 minut.
-
Całość zmiksuj na gładki krem z dodatkiem słodkiej śmietanki. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i odrobiną cukru.
-
Bataty obierz i pokrój na cieniutkie chipsy. Następnie całość usmaż w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
-
Na oleju rzepakowym usmaż do chrupkości szczyty świeżego jarmużu. Dopraw do smaku solą.
-
Na talerz nałóż porcję zupy krem z topinamburu, a całość wykończ chipsami z batatów i chrupiącym jarmużem.
Składniki
topinambur – 2 garści
korzeń pietruszki – 1 sztuka
cebula – 1 sztuka
czosnek – 1 ząbek
bulion warzywny – 3 szklanki
śmietanka 30% – 1/3 szklanki
batat – 1 sztuka
jarmuż – 2 garści
olej do smażenia
sól, pieprz, cukier – do smaku