Krem z topinamburu, chipsy z batatów i smażony jarmuż

czas przygotowania

60 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Topinambur oraz korzeń pietruszki oczyść i pokrój w drobniejsze kawałki.

  • Cebulę i czosnek pokrój pokrój w kostkę. Przesmaż wszystkie warzywa na odrobinie oleju aż lekko zmiękną.

  • Następnie całość zalej wcześniej przygotowanym bulionem warzywnym i gotuj do miękkości przez ok. 30 minut.

  • Całość zmiksuj na gładki krem z dodatkiem słodkiej śmietanki. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem i odrobiną cukru.

  • Bataty obierz i pokrój na cieniutkie chipsy. Następnie całość usmaż w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

  • Na oleju rzepakowym usmaż do chrupkości szczyty świeżego jarmużu. Dopraw do smaku solą.

  • Na talerz nałóż porcję zupy krem z topinamburu, a całość wykończ chipsami z batatów i chrupiącym jarmużem.

Składniki

topinambur – 2 garści
korzeń pietruszki – 1 sztuka
cebula – 1 sztuka
czosnek – 1 ząbek
bulion warzywny – 3 szklanki
śmietanka 30% – 1/3 szklanki
batat – 1 sztuka
jarmuż – 2 garści
olej do smażenia
sól, pieprz, cukier – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Żurek z przepiórczym jajem sadzonym, białą kiełbasa i boczkiem wędzonym

Krem z młodej kapusty z jajkiem poche Krem z młodej kapusty

-->