Zupa rybna z sierpniowymi pomidorami

czas przygotowania

45 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Pomidory, szalotkę, czosnek i seler naciowy drobno pokrój. Całość przełóż do garnka, dodaj liść laurowy i 3 szklanki wody, a następnie gotuj około 30 minut.

  • Do środka dodaj dorsza pokrojonego w kostkę oraz wędzonego halibuta. Gotuj kolejne 5 minut. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem, octem i porwanymi listkami bazylii. Podawaj z bagietką.

Składniki

pomidory – 4 sztuki
szalotka – 2 sztuki
czosnek – 2 ząbki
seler naciowy – 2 łodygi
liść laurowy – 2 sztuki
bazylia – 2 łodygi
ryba chuda: dorsz – 1 filet
ryba tłusta: halibut wędzony – 1 kawałek ok. 200 g
bagietka – 1 sztuka
oliwa z oliwek – 4 łyżki
ocet winny czerwony – 2 łyżki
przyprawy – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Żurek z przepiórczym jajem sadzonym, białą kiełbasa i boczkiem wędzonym

Krem z topinamburu, chipsy z batatów i smażony jarmuż

Krem z młodej kapusty z jajkiem poche Krem z młodej kapusty

-->