Barszcz borowikowy

czas przygotowania

45 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Marchew, por i seler pokrój w paski.

  • Na maśle przesmaż warzywa i borowiki, dodaj wywar warzywny, śmietankę, liść laurowy i gotuj przez około 30 minut.

  • Pod koniec gotowania dodaj śmietanę i posiekaną natkę oraz połowę majeranku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • W osolonej wodzie ugotuj makaron łazanki. Zupę podawaj z makaronem i udekoruj listkiem majeranku.

Składniki

borowik mrożony – 1 garść
makaron łazanki – 1/2 szklanki
śmietanka 30% – 6 łyżek
cebula – 1 mała sztuka
masło – 1 łyżka
natka pietruszki – 1/3 małego pęczka
marchew – 1/2 sztuki
por – 1/2 sztuki
seler bulwa – 1/4 sztuki
wywar warzywny – 3 szklanki
majeranek świeży – 1 łyżeczka
sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Żurek z przepiórczym jajem sadzonym, białą kiełbasa i boczkiem wędzonym

Krem z topinamburu, chipsy z batatów i smażony jarmuż

Krem z młodej kapusty z jajkiem poche Krem z młodej kapusty

-->