Zupa grzybowa z rydzami
45 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Grzyby delikatnie oczyść pędzelkiem. Cebulę, czosnek i seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki.
-
garnku rozgrzej masło, aż delikatnie się przyrumieni. Dodaj pokrojone warzywa oraz tymianek i przesmaż na złocisty kolor.
-
tym czasie pokrój grzyby na ćwiartki. Dodaj do garnka, wlej bulion i całość gotuj przez 15-20 minut na średnim ogniu.
-
Po tym czasie zupę zmiksuj na krem i dopraw do smaku. Podawaj z kwaśną śmietaną i posiekanym szczypiorkiem.
Składniki
rydze – 2 garści
pieczarki – 1 garść
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
seler naciowy – 4 łodygi
tymianek – 8 gałązek
bulion warzywny – 4 szklanki
masło – 4 łyżki
kwaśna śmietana – 4 łyżki
szczypiorek – do posypania
sok z cytryny – do smaku
sól, pieprz – do smaku