Bruschetta z krewetkami i konfitowanym czosnkiem
20 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Pomidory i szalotkę pokrój w kostkę, dodaj ocet balsamiczny, a następnie całość duś na patelni, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku.
-
Jaja przepiórcze zalej zimną wodą i gotuj przez 60 sekund od momentu zagotowania się wody. Obierz i przekrój na pół.
-
Krewetki oczyść i obierz z pancerza. Smaż na patelni z odrobiną masła z obu stron, pod koniec dodaj posiekany w plasterki czosnek oraz tymianek. Na tej samej patelni podsmaż kromki ciabatty.
-
Na pieczywie rozsmaruj pomidory, ułóż sałatę, krewetki, plasterki czosnku oraz przepiórcze jajko.
Składniki
ciabatta – 12 kromek
krewetki królewskie – 12 sztuk
czosnek – 6 ząbków
masło – 2 łyżki
tymianek – 2 gałązki
sałata karbowana – 4 liście
jajko przepiórcze – 6 sztuk
szalotka – 1 sztuka
pomidor – 2 sztuki
ocet balsamiczny – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku