Bruschetta z krewetkami i konfitowanym czosnkiem

czas przygotowania

20 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Pomidory i szalotkę pokrój w kostkę, dodaj ocet balsamiczny, a następnie całość duś na patelni, aż zgęstnieje. Dopraw do smaku.

  • Jaja przepiórcze zalej zimną wodą i gotuj przez 60 sekund od momentu zagotowania się wody. Obierz i przekrój na pół.

  • Krewetki oczyść i obierz z pancerza. Smaż na patelni z odrobiną masła z obu stron, pod koniec dodaj posiekany w plasterki czosnek oraz tymianek. Na tej samej patelni podsmaż kromki ciabatty.

  • Na pieczywie rozsmaruj pomidory, ułóż sałatę, krewetki, plasterki czosnku oraz przepiórcze jajko.

Składniki

ciabatta – 12 kromek
krewetki królewskie – 12 sztuk
czosnek – 6 ząbków
masło – 2 łyżki
tymianek – 2 gałązki
sałata karbowana – 4 liście
jajko przepiórcze – 6 sztuk
szalotka – 1 sztuka
pomidor – 2 sztuki
ocet balsamiczny – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->