Brukselka z boczkiem i miodem
30 minut
4
Jak przygotować
-
Brukselkę oczyść, przekrój na pół i gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Następnie odcedź.
-
Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie usmaż na maśle z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku na rumiany kolor.
-
Następnie dodaj brukselkę oraz miód. Zwiększ ogień i całość smaż do uzyskania lekko rumianych brzegów brukselki.
-
Dopraw do smaku, skrop octem oraz posyp natką pietruszki.
Składniki
brukselka – 1 kg
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
boczek wędzony parzony – 0,3 kg
masło – 3 łyżki
miód – 3 łyżki
ocet jabłkowy – 1 łyżeczka
natka pietruszki – 1/3 pęczka
sól, pieprz – do smaku