Brukselka z boczkiem i miodem

czas przygotowania

30 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Brukselkę oczyść, przekrój na pół i gotuj w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Następnie odcedź.

  • Boczek i cebulę pokrój w kostkę, a następnie usmaż na maśle z dwoma rozgniecionymi ząbkami czosnku na rumiany kolor.

  • Następnie dodaj brukselkę oraz miód. Zwiększ ogień i całość smaż do uzyskania lekko rumianych brzegów brukselki.

  • Dopraw do smaku, skrop octem oraz posyp natką pietruszki.

Składniki

brukselka – 1 kg
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
boczek wędzony parzony – 0,3 kg
masło – 3 łyżki
miód – 3 łyżki
ocet jabłkowy – 1 łyżeczka
natka pietruszki – 1/3 pęczka
sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->