Krewetki z sosem Romesco

czas przygotowania

20 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Płatki migdałów upraż na złoty kolor, paprykę odsącz z zalewy. W kielichu blendera umieść pomidory, czosnek, paprykę, migdały, ocet sherry, wędzoną paprykę i połowę oliwy z oliwek.

  • Całość zmiksuj na sos i dopraw do smaku. Sos ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, następnie oczyszczone krewetki ułóż na górze.

  • Całość zapiekaj w piekarniku z funkcją grillowania w 200°C przez 6 minut. Podawaj z pieczywem.

Składniki

krewetki – 0,5 kg
oliwa – 1½ szklanki
papryka pieczona w słoiku – ½ słoika
pomidory suszone – 3 łyżki
czosnek – 2 ząbki
migdały – ⅓ szklanki
ocet sherry – 2 łyżeczki
papryka wędzona – 1 łyżeczka
pieczywo
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku

Cooking is about creating something delicious for someone else

cytat

Ayumi Komura

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->