Sałatka z karmelizowanym topinamburem

czas przygotowania

45 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Piekarnik nagrzej do 200°C.

  • Topinambur dokładnie wyszoruj i opłucz. Przekrój na pół lub duże kawałki – na ćwierci. Ułóż na papierze do pieczenia, skrop olejem i dopraw do smaku.

  • Piecz przez godzinę, aż będzie rumiany i miękki.

  • W garnku podgrzej masło, aż będzie rumiane i brązowe. Gotowy topinambur polej masłem i odstaw do wystudzenia.

  • W dużej misce wymieszaj musztardę z sokiem winogronowym. Mieszając, stopniowo dolewaj olej, aż powstanie dressing. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  • Topinambur ułóż na dnia miski. Następnie ułóż miks sałat i całość skrop dresingiem. Na górę połóż pokruszoną gorgonzolę orzechy włoskie, żurawinę oraz plastry gruszki.

Składniki

Topinambur – 500 g
Olej – 2 łyżki
Masło – 4 łyżki
Gorgonzola – 6 łyżek
Liście sałat miks – 5 garści
Musztarda dijon – 1 łyżeczka
Sok z winogron – 2 łyżki
Olej z orzechów włoskich – 5 łyżek
Orzechy włoskie – 1 garść
Suszona żurawina – 3 łyżki
Gruszka – 1 sztuka
Sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->