Sałatka z karmelizowanym topinamburem
45 minut
4
Jak przygotować
-
Piekarnik nagrzej do 200°C.
-
Topinambur dokładnie wyszoruj i opłucz. Przekrój na pół lub duże kawałki – na ćwierci. Ułóż na papierze do pieczenia, skrop olejem i dopraw do smaku.
-
Piecz przez godzinę, aż będzie rumiany i miękki.
-
W garnku podgrzej masło, aż będzie rumiane i brązowe. Gotowy topinambur polej masłem i odstaw do wystudzenia.
-
W dużej misce wymieszaj musztardę z sokiem winogronowym. Mieszając, stopniowo dolewaj olej, aż powstanie dressing. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Topinambur ułóż na dnia miski. Następnie ułóż miks sałat i całość skrop dresingiem. Na górę połóż pokruszoną gorgonzolę orzechy włoskie, żurawinę oraz plastry gruszki.
Składniki
Topinambur – 500 g
Olej – 2 łyżki
Masło – 4 łyżki
Gorgonzola – 6 łyżek
Liście sałat miks – 5 garści
Musztarda dijon – 1 łyżeczka
Sok z winogron – 2 łyżki
Olej z orzechów włoskich – 5 łyżek
Orzechy włoskie – 1 garść
Suszona żurawina – 3 łyżki
Gruszka – 1 sztuka
Sól, pieprz – do smaku