Sałatka z jarmużu i boczniaków z wakame

czas przygotowania

30 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Dynię obierz i pokrój w kostkę, a następnie obgotuj w osolonej wodzie.

  • Boczniaki pokrój na paski, szalotkę, imbir oraz czosnek drobno posiekaj.

  • Jarmuż umyj i porwij na kawałki.

  • Na mocno rozgrzanej patelni przesmaż boczniaki na złocisty kolor. Dodaj szalotkę, czosnek oraz imbir i smaż przez chwilę.

  • Na koniec dodaj jarmuż oraz dynię i smaż jeszcze 2 minuty, aż lekko zmięknie.

  • Dodaj wakame, dopraw do smaku sokiem z limonki oraz przyprawami.

Składniki

Jarmuż – 12 garści
Boczniak – 4 garści
Dynia
Sałatka wakame – 8 łyżek
Szalotka – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – 1 kawałek 1 cm
Limonka – 1 sztuka
Olej – 4 łyżki

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->