Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

czas przygotowania

25 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Pomidorki daktylowe dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Mozzarellę odsącz z zalewy.

  • Orzeszki pinii upraż na patelni, aż uzyskają złocisty kolor.

  • Z miodu, musztardy, octu balsamicznego i oleju przygotuj dressing. Wszystkie składniki wlej do większego słoika. Zakręć i energicznie potrząśnij. Dopraw dressing do smaku solą, pieprzem i drobno porwanymi listkami bazylii.

  • Pokrój bagietkę na małe grzanki i opiekaj na patelni grillowej lub w piekarniku w 200°C, aż będą złociste i chrupiące.

  • Na talerzu lub w misce ułóż elementy sałatki, pomidory, mozzarellę, listki świeżej bazylii, orzeszki pinii. Całość polej dressingiem i podawaj z grzankami.

Składniki

pomidory daktylowe mix – 4 garście
mozzarella mini – 20-30 kulek
bazylia świeża – 1 garść
orzeszki pinii – 2 łyżki
oliwa z oliwek – 8 łyżek
miód – 2 łyżki
musztarda – 1 łyżeczka
ocet balsamiczny – 3 łyżki
pieczywo pszenne – 1 bagietka
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

-->