Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

czas przygotowania

60 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Filety śledziowe odmocz w wodzie. Następnie osusz i pokrój w kawałki o boku 2-3 cm.

  • Ziemniaki w mundurku ugotuj w wodzie do miękkości. Jajka ugotuj na twardo. Pasternak obierz, pokrój w ukośne kawałki i również ugotuj do miękkości, a następnie obsmaż na maśle. Cebulę pokrój w krążki, sparz we wrzątku, a następnie skrop octem i odstaw.

  • Ugotowane jajka posiekaj w kostkę, dodaj śmietanę, chrzan, szczypiorek i całość przypraw.

  • Gdy ziemniaki wystygną, pokrój je na pół, wymieszaj z pasternakiem oraz sosem. Na koniec dodaj śledzie i całość delikatnie wymieszaj.

  • Górę sałatki udekoruj roszponką, cebulką oraz cienko pokrojonymi zapałkami z jabłka.

Składniki

fi lety śledziowe a’la matias – 4 sztuki
ziemniaki sałatkowe – 2 garści
pasternak – 1 sztuka
cebula czerwona – 1/2 sztuki
masło – 1 łyżka
szczypiorek – 1 mały pęczek
jabłko granny smith – 1/2 sztuki
jajko – 1 sztuka
śmietana kwaśna 18% – 4 łyżki
chrzan tarty – 1 łyżeczka
sałata roszponka – 1 garść
ocet – 1 łyżeczka
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->