Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus
60 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Kuskus zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia pod przykryciem.
-
Cebulę, czosnek, chili i oregano drobno posiekaj. Wszystko razem przesmaż na oleju, aż cebula się zeszkli, a smaki połączą.
-
W misce wymieszaj mięso mielone, kuskus, przesmażone warzywa, jajko, serek i przyprawy. Cały farsz bardzo dokładnie wymieszaj.
-
Z pomidora odkrój górę tak, by można go było wydrążyć. Przy pomocy łyżeczki usuń gniazda nasienne.
-
Pomidory wypełnij farszem i przykryj górną częścią.
-
Piecz w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z pergaminem bez przykrycia przez około 20-30 minut w temperaturze 175°C.
Składniki
mięso mielone z indyka – 0,5 kg
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
kasza kuskus – 1/3 szklanki
oregano świeże – 1/4 doniczki
serek kremowy – 6 łyżek
chili – 1 sztuka
pomidory – 4 duże sztuki
jajko – 2 sztuki
olej – 2 łyżki
chilli w proszku – 1 łyżeczka
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku