Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

czas przygotowania

60 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Kuskus zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia pod przykryciem.

  • Cebulę, czosnek, chili i oregano drobno posiekaj. Wszystko razem przesmaż na oleju, aż cebula się zeszkli, a smaki połączą.

  • W misce wymieszaj mięso mielone, kuskus, przesmażone warzywa, jajko, serek i przyprawy. Cały farsz bardzo dokładnie wymieszaj.

  • Z pomidora odkrój górę tak, by można go było wydrążyć. Przy pomocy łyżeczki usuń gniazda nasienne.

  • Pomidory wypełnij farszem i przykryj górną częścią.

  • Piecz w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z pergaminem bez przykrycia przez około 20-30 minut w temperaturze 175°C.

Składniki

mięso mielone z indyka – 0,5 kg
cebula – 1 sztuka
czosnek – 2 ząbki
kasza kuskus – 1/3 szklanki
oregano świeże – 1/4 doniczki
serek kremowy – 6 łyżek
chili – 1 sztuka
pomidory – 4 duże sztuki
jajko – 2 sztuki
olej – 2 łyżki
chilli w proszku – 1 łyżeczka
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->