Mule, czosnek, białe wino

czas przygotowania

30 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Małże wyszczotkuj pod bieżącą wodą i usuń resztki glonów. Dokładnie wypłucz.

  • Warzywa oczyść, a natkę pietruszki drobno posiekaj. Szalotkę pokrój w pióra, czosnek w plasterki, a ostrą papryczkę chili w drobną kostkę.

  • Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojone warzywa, dodaj mule i wino. Całość przykryj i gotuj około 5 minut aż wszystkie mule się otworzą.

  • Na koniec dodaj zimne masło, posiekaną natkę oraz przyprawy.

  • Zamieszaj dokładnie i całość podawaj w głębokich talerzach razem z powstałym sosem.

Składniki

omułki – 1,5 kg
szalotka – 2 sztuki
czosnek – 4 ząbki
chilli pepperoni – 1 sztuka
białe wino – 1/2 szklanki
natka pietruszki – 1/2 pęczku
masło – 4 łyżki
bagietka – 1 sztuka
olej – do smażenia
sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->