Mule, czosnek, białe wino
30 minut
4
Jak przygotować
-
Małże wyszczotkuj pod bieżącą wodą i usuń resztki glonów. Dokładnie wypłucz.
-
Warzywa oczyść, a natkę pietruszki drobno posiekaj. Szalotkę pokrój w pióra, czosnek w plasterki, a ostrą papryczkę chili w drobną kostkę.
-
Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojone warzywa, dodaj mule i wino. Całość przykryj i gotuj około 5 minut aż wszystkie mule się otworzą.
-
Na koniec dodaj zimne masło, posiekaną natkę oraz przyprawy.
-
Zamieszaj dokładnie i całość podawaj w głębokich talerzach razem z powstałym sosem.
Składniki
omułki – 1,5 kg
szalotka – 2 sztuki
czosnek – 4 ząbki
chilli pepperoni – 1 sztuka
białe wino – 1/2 szklanki
natka pietruszki – 1/2 pęczku
masło – 4 łyżki
bagietka – 1 sztuka
olej – do smażenia
sól, pieprz – do smaku