Kaszotto z burakiem i serem kozim

czas przygotowania

45 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Masło klarowane rozpuść w rondlu o grubym dnie. Zeszklij na nim pokrojoną w drobną kostkę szalotkę oraz czosnek. Dodaj kaszę pęczak i smaż, dopóki nie stanie się przezroczysta oraz cała pokryje się masłem.

  • Całość zalej odrobiną wytrawnego białego wina i gotuj, cały czas mieszając, aż kasza wszystko wchłonie, pozostawiając wytrawny smak.

  • Następnie dolewaj partiami wcześniej przygotowany warzywny bulion, gotuj powoli, często mieszając.

  • Kiedy kasza będzie gotowa, dodaj koncentrat buraczany i śmietankę. Kaszotto powinno być kremowej konsystencji, dlatego dodaj odrobinę masła naturalnego i ser grana padano.

  • Buraki ugotuj do miękkości, następnie zakwaś odrobiną koncentratu buraczanego.

  • Na talerzu ułóż porcję kaszotto, na nim pokrojonego w cienkie plastry ugotowanego buraka, dołóż diament z koziego sera, a całość posyp odrobiną tartego sera grana padano i udekoruj gałązką szczypiorku.

Składniki

kasza jęczmienna pęczak – 1 szklanka
koncentrat buraczany – 4 łyżki
masło klarowane – 2 łyżki
śmietanka kremówka 30% – 4 łyżki
serek kozi twarogowy – 4 łyżki
ser grana padano – 2 łyżki
białe wino – 1/3 szklanki
masło naturalne – 2 łyżki
burak obrany – 1 duży burak
szalotka – 2 sztuki
czosnek – 1 ząbek
szczypiorek – 1/4 małego pęczka
wywar warzywny – 3 szklanki
sól, świeżo mielony pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Pomidor nadziewany pikantnym indykiem i kaszą kuskus

Grillowane kalmary na sałatce z kopru włoskiego z dressingiem z pomarańczy

Wegańska sałatka z ogórków i młodych brokułów z zielonym majonezem ziołowym

Sałatka ziemniaczana ze śledziem, cebulą i pasternakiem

Pasztet z kaczych wątróbek z galaretką z wina Porto

Sałatka pomidorowa z mozzarellą, bazylią i orzeszkami pinii

-->