Krewetki z sosem Romesco
20 minut
4 porcje
Jak przygotować
-
Płatki migdałów upraż na złoty kolor, paprykę odsącz z zalewy. W kielichu blendera umieść pomidory, czosnek, paprykę, migdały, ocet sherry, wędzoną paprykę i połowę oliwy z oliwek.
-
Całość zmiksuj na sos i dopraw do smaku. Sos ułóż na dnie żaroodpornego naczynia, następnie oczyszczone krewetki ułóż na górze.
-
Całość zapiekaj w piekarniku z funkcją grillowania w 200°C przez 6 minut. Podawaj z pieczywem.
Składniki
krewetki – 0,5 kg
oliwa – 1½ szklanki
papryka pieczona w słoiku – ½ słoika
pomidory suszone – 3 łyżki
czosnek – 2 ząbki
migdały – ⅓ szklanki
ocet sherry – 2 łyżeczki
papryka wędzona – 1 łyżeczka
pieczywo
przyprawy (sól, pieprz) – do smaku
Cooking is about creating something delicious for someone else