Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

czas przygotowania

45 minut

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Piekarnik nagrzej do 200°C. Owoce pozbaw pestek i szypułek, większe pokrój na kawałki. Ułóż w naczyniu żaroodpornym i polej 3 łyżkami syropu klonowego.

  • W malakserze rozdrobnij płatki owsiane z dodatkiem pozostałego syropu klonowego, soku z cytryny i z masłem, rozdrabniając płatki na mniejsze kawałeczki i łącząc je z dodatkami.

  • Powstałą kruszonkę rozłóż równomiernie na owocach i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 25 minut na złoty kolor.

Składniki

śliwki – 600 g
syrop klonowy – 8 łyżek
płatki owsiane – 2 szklanki
sok z cytryny – 3 łyżki
masło – 5 łyżek

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Sernik z brzoskwinią i białą czekoladą, coulis owocowe, sorbet malina

Pieczona tarta gruszkowa z serem pleśniowym i czerwonym pieprzem

-->