Przekładaniec faworkowy z musem twarogowym

czas przygotowania

1,5 godziny

porcje

4

Jak przygotować

  • Mąkę, sól, cukier dokładnie wymieszaj, dodaj żółtka, spirytus i śmietanę, zagnieć ciasto, schłódź w lodówce.

  • Następnie rozwałkuj i wykrój równe prostokąty. Usmaż na oleju.

  • Ser twarogowy mielony zblenduj z odrobiną śmietany i cukru pudru, do niewielkiej jego części dodaj odrobinę soku z granatu. Owoc dokładnie obierz, pozbywając się skórki.

  • Na blaty usmażonego ciasta faworkowego szprycuj mus twarogowy, układając na nim pestki granatu i tworząc przekładańca.

  • Z zabarwionej części musu stwórz dekoracyjny pasek na talerzu. Wykorzystaj też sok z owocu, skrapiając nim dekoracyjnie talerz, dołóż listki świeżej mięty i pozostałe pestki granatu.

Składniki

mąka – 2 szklanki – 300 g
żółtka – 4 sztuki
spirytus – 1 łyżka
cukier – 1/2 łyżeczki
sól – 1/2 łyżeczki
kwaśna śmietana – 5 łyżek + zapas
cukier puder – 20 g
ser twarogowy mielony – 10 łyżek
owoc granatu – 1 sztuka
mięta – do dekoracji
olej – do smażenia

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Sernik z brzoskwinią i białą czekoladą, coulis owocowe, sorbet malina

Pieczona tarta gruszkowa z serem pleśniowym i czerwonym pieprzem

-->