Strudel jabłkowy z rodzynkami

czas przygotowania

1,5 godziny

porcje

4 porcje

Jak przygotować

  • Jabłka obierz i pokrój na słupki.

  • Dodaj cukier, cynamon i namoczone w brandy rodzynki, płatki migdałów i bułkę tartą.

  • Ciasto filo rozłóż, tak aby składało się z 8-10 arkuszy. Ułóż jabłka równomiernie i zwiń strudel.

  • Całość posmaruj masłem. Piecz w 170°C przez około 45-50 minut. Podawaj z ubitą śmietaną.

Składniki

ciasto fi lo – 1 opakowanie
jabłka kwaśne – 6 sztuk
rodzynki – 1 garść
jajko – 1 sztuka
płatki migdałów – 2 garści
cukier puder – 2 łyżki
śmietanka 36% – 1/2 szklanki
brandy – 2 łyżki
bułka tarta – 2 łyżki
cukier – 6 łyżek
cynamon – 1 łyżeczka
masło – 2 łyżki
sól, pieprz – do smaku

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Sernik z brzoskwinią i białą czekoladą, coulis owocowe, sorbet malina

Pieczona tarta gruszkowa z serem pleśniowym i czerwonym pieprzem

-->