Pieczona tarta gruszkowa z serem pleśniowym i czerwonym pieprzem

czas przygotowania

60 minut

porcje

4

Jak przygotować

  • Z mąki, masła, jaj i cukru przygotuj ciasto, zagniatając je równomiernie.

  • Wystudź w lodówce, a następnie rozwałkuj i przełóż do formy do pieczenia, nakłuwając delikatnie widelcem i piecz w 180°C przez około 15 minut.

  • Mleko zagotuj, dodajemy budyń i środek laski wanilii, przygotowując puszystą masę.

  • Do upieczonego spodu ciasta przelej masę budyniową, przestudź, następnie ułóż równomiernie plastry gruszki, posyp rozkruszonym serem pleśniowym i wstaw ponownie do piekarnika na minutę, aby ser delikatnie się roztopił.

  • Posyp czerwonym pieprzem i udekoruj listkami świeżej mięty.

Składniki

mąka pszenna – 380 g
masło kostka – 230 g
jaja kurze – 2 szt.
cukier kryształ – 150 g
budyń waniliowy – 2 szt.
laska wanilii – 1 szt.
mleko 3,2% – 0,5 l
gruszki w syropie – 1 puszka
ser pleśniowy – 100 g
pieprz czerwony – 20 g
mięta – doniczka

cytat

INSPIRACJE KULINARNE

Więcej przepisów

Śliwki zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych

Sernik z brzoskwinią i białą czekoladą, coulis owocowe, sorbet malina

-->